Ingin Membuat Peretas Menyerah? Terapkan 5 Kaedah Membuat Kata Laluan Berikut

buat kata laluan selamatImej dari Thehindu.com

Semakin canggih dunia digital hari ini membuat banyak perkara yang dapat dilakukan seseorang. Malangnya di samping perkara-perkara baik yang timbul, ada juga sebilangan orang yang menggunakan kecanggihan mereka untuk melakukan perkara yang tidak baik dengan mengorbankan orang lain. Ya, dengan pengetahuan yang mereka miliki, orang ini kemudian menjadi penggodam dan menggodam # laman web atau akaun privasi untuk mencuri data. Walaupun sudah ada kata laluan (password) untuk dapat mengamankan laman web dan akaun, tetapi penggodam dengan kepakarannya mungkin telah memecahkan kata laluan tersebut.

Sudah tentu ini menjadi sesuatu yang sangat berbahaya dan membimbangkan semua orang, termasuk saya ketika menggunakan akaun digital. Tetapi untuk mengatasinya anda tidak perlu takut, kerana dengan menerapkan 5 perkara ini untuk membuat kata laluan ini, anda akan dapat membuat penggodam menyerah pada tindakan mereka. Lalu apa kaedah untuk membuat kata laluan yang boleh membuat penggodam menyerah? Berikutan kajian semula.

1. Gabungkan Huruf, Nombor dan Karakter

Kaedah pertama untuk membuat kata laluan sehingga penggodam menyerah adalah menggabungkan huruf, nombor dan watak. Ya, dengan ketiga-tiga kombinasi ini, kami pasti peretas akan pening dan akhirnya menyerah untuk memasuki akaun digital anda. Kenapa begitu? Kerana dengan gabungan tiga perkara ini penggodam akan gagal menggunakan "kamus serangan" yang biasanya digunakan untuk menggodam akaun.

Serangan kamus itu sendiri adalah cara untuk penggodam meretas akaun dengan menggunakan kata-kata dalam kamus untuk membuka kata laluan. Tetapi jika anda menggunakan gabungan kata, angka dan simbol, kekuatan kata laluan akan menjadi lebih besar untuk menggagalkan kemungkinan pencurian.

Artikel lain:  Suka Lupa Kata Laluan Peribadi? Ini Penyelesaian Aplikasi Mudah Alih

2. Gabungan Huruf Kecil dan Huruf Besar

Seterusnya, kaedah untuk membuat kata laluan sehingga penggodam menyerah adalah dengan menggabungkan huruf kecil dan huruf besar. Sekiranya anda masih tidak yakin dengan kaedah pertama, maka anda dapat menguatkan kata laluan anda sekali lagi dengan menyalin huruf kecil dan huruf besar dalam kata laluan yang akan digunakan.

Penerapan kaedah ini sebenarnya berkesan bagi anda yang hanya menggunakan kata-kata dalam kata laluan (tanpa nombor dan simbol). Laman web tertentu sendiri sekarang memerlukan pengguna untuk menggabungkan huruf kecil dan huruf besar dengan tujuan agar akaun tersebut tidak mengalami peretasan.

3. Lebih lama, lebih kuat

Seterusnya, kaedah untuk membuat kata laluan sehingga penggodam menyerah adalah dengan menggunakan kata laluan yang panjang. Berapa banyak kata standard untuk kata laluan untuk melindungi akaun? Memang tidak ada bilangan standard tertentu, tetapi cubalah memastikan bahawa jumlah perkataan yang digunakan sekurang-kurangnya 8 aksara dengan kombinasi tentu saja.

Jadi dari sini semakin lama kata yang digunakan untuk kata laluan anda, semakin besar peluang anda untuk mengelakkan penggodaman oleh penggodam.

4. Elakkan penggunaan bahasa asing yang mudah diteka

Ramai orang masih berpendapat bahawa menggunakan bahasa asing (terutamanya bahasa Inggeris) akan menjadikan kata laluan kuat dari penggodaman. Tetapi malangnya ini adalah sesuatu yang salah.

Kenapa begitu? Kerana ternyata kebanyakan penggodam di dunia selalu berusaha menggodam akaun menggunakan kata-kata bahasa Inggeris yang dianggap sebagai bahasa yang paling popular di dunia. Oleh itu anda harus mengelakkan penggunaan Bahasa Inggeris. Tetapi jika anda mesti menggunakan kata-kata bahasa Inggeris, pastikan anda menggunakan gabungan nombor, simbol dan huruf besar.

Baca juga: Kreatif! Gadis Kecil Ini Mendapat Wang Dari Menjual Kata Laluan "Super Selamat"

5. Gunakan Kata Laluan yang berbeza Setiap Akaun

Akhirnya, kaedah membuat kata laluan untuk membantu penggodam menyerah adalah dengan menggunakan kata laluan yang berbeza untuk setiap akaun. Dengan menggunakan kaedah ini, anda akan dapat memperoleh lebih banyak akaun. Ini kerana apabila kata laluan anda sama pada setiap akun, maka ketika satu kata sandi telah diretas oleh penggodam, itu mungkin akaun lain yang anda miliki juga akan mengalami peretasan.

Sekarang, untuk mengelakkan ini, pastikan anda menggunakan kata laluan yang berbeza untuk setiap akaun yang akan anda buat. Walaupun ini akan membuat anda mempunyai memori yang tinggi, percayalah, kaedah ini akan dapat melindungi peretasan dan juga membuat penggodam menyerah.

Artikel Berkaitan