Cristiano Ronaldo ~ Dedikasi dan Integriti Membawa Portugal ke Juara Piala Eropah

Cristiano RonaldoImej dari Telegraph.co.uk

Bagi peminat bola sepak, sudah tentu anda sudah biasa dengan bintang mega Real Madrid ini. Yup, Cristiano Ronaldo, mungkin hampir tidak ada peminat bola sepak yang tidak tahu namanya. Cristiano Ronaldo adalah pemain bola sepak dengan peminat paling universal. Kegiatan bola sepak dalam dunia bola sepak selalu ditunggu-tunggu oleh ramai orang.

Walaupun terdapat begitu banyak peminat di dunia, dia juga tidak terlepas dari pembenci yang juga tidak kecil. Ramai pembenci mengatakan bahawa Ronaldo adalah seorang yang sombong dan pelbagai penilaian negatif yang lain.

Tetapi dalam acara Piala Eropah yang baru berakhir semalam dan menaklukkan Portugal yang menang, nampaknya ada banyak pengajaran yang dapat kita ambil dari Cristiano Ronaldo. Cristiano Ronaldo, yang menjadi kapten Portugal, walaupun dia tidak bermain sepenuh masa di final, tetap tidak luput dari pengamatannya. Banyak nilai positif dapat dijadikan pengajaran dalam hidup untuk kita bersama.

1. Ronaldo Boleh Menjadi Motivator Untuk Rakan-Rakannya

Cristiano Robaldo adalah kapten pasukan bola sepak kebangsaan Portugal. Dia mengambil tanggungjawab penuh di padang ketika mereka bermain. Di sana, peranan Ronaldo dalam memberikan motivasi kepada rakan sepasukannya tampak sangat tebal. Dia dapat memberi inspirasi kepada rakan-rakannya untuk terus berjuang hingga setetes darah terakhir.

Malah beredar rakaman video ketika Portugal akan bertanding penalti. Pada masa itu Ronaldo melantik salah seorang rakannya untuk berani mengambil penalti dan jangan lupa juga memberi semangat kepadanya. Dia terus mengatakan bahawa dia boleh melakukannya. Motivasi yang sangat berharga ketika menghadapi saat yang mendebarkan.

Artikel lain:  Muhammad Ali ~ Legenda Dunia Tinju yang tidak dapat dilupakan oleh Syarikat Apple

2. Jangan sesekali berputus asa

Tidak pernah berputus asa, mungkin itulah sikap yang selalu ditunjukkan oleh Cristiano Ronaldo di mana sahaja dia bermain. Walau sukarnya situasi yang sedang dihadapi, dia selalu dengan semangat dan kerja keras tetap tidak mahu berputus asa dengan keadaan itu. Seperti yang kita tahu, perjalanan Portugal dalam meraih gelaran Piala Eropah tidaklah mudah.

Mereka selalu tersandung ketika berhadapan dengan negara lain, bahkan Cristiano Ronaldo tidak pernah gagal melakukan hukuman, yang jarang dilakukannya. Namun, tidak kira betapa sukarnya keadaan yang berlaku, dia tetap fokus dan berjuang sekuat tenaga untuk mencapai cita-citanya dan cita-cita semua orang Portugis untuk menjadi juara Piala Eropah.

3. Terus Berusaha Memberi Yang Terbaik untuk Negara

Ronaldo masih berusaha memberikan yang terbaik untuk negaranya. Walaupun dia cedera, dia tetap berusaha sedaya upaya untuk memberikan apa yang dia dapat berikan kepada negara. Dengan lemas, dia berdiri di bangku dengan wajah yang kadang-kadang kelihatan tegang, kadang-kadang kelihatan sangat emosional, dan sering dia berdiri di tepi jalan dengan terus memotivasi rakan-rakannya yang sedang berjuang di tengah lapangan.

Sikap ini menunjukkan betapa dia ingin dapat menyumbang kepada negaranya dan masih dapat bertarung dengan rakan sepasukannya.

Baca juga:  Mother Teresa ~ Tokoh Kemanusiaan Pemenang Hadiah Nobel Keamanan

4. Keseluruhan yang tidak terhad

Keseluruhan Cristiano Ronaldo tidak diragukan lagi. Apa sahaja kelab yang dia pertahankan, dia selalu memberikan yang terbaik kepada kelab. Terutama untuk pasukan kebangsaan, maka tidak diragukan lagi, seolah-olah Ronaldo memberikan apa sahaja untuk mempertahankan negaranya. Walaupun pada final Piala Eropah semalam, Ronaldo hanya bermain lebih kurang 25 minit, itu tidak semestinya membuatnya hanya diam dan melihat pasukannya bergelut di padang.

Dia terus menunjukkan totaliti dan dedikasi kepada negara dengan terus memberi semangat kepada rakan-rakannya. Cristiano Ronaldo seolah-olah tidak mengendahkan kesakitan yang menutupi lututnya, dia terus berdiri, menjerit dan apa sahaja yang dapat dilakukannya untuk mendorong rakan-rakannya. Betul-betul sesuatu yang patut dijadikan teladan.

Itulah beberapa sikap Cristiano Ronaldo yang dapat kita teladan dan teladan dalam kehidupan. Mungkin Cristiano Ronaldo bukan orang yang sempurna dan tidak pernah melakukan kesilapan. Namun, dia juga bukan orang yang tidak pernah berbuat baik. Jadi, kita sebagai pemerhati, mesti dapat mengambil yang baik dan meninggalkan yang buruk dari sesiapa sahaja.

Artikel Berkaitan