Berhati-hatilah dengan Peretas, eBay Memberi Amaran kepada Pengguna Untuk Mengemas kini Kata Laluan dengan Segera

eBayImej dari Techdissected.com

Sebagai salah satu #komersial terbesar di dunia, eBay tentunya merupakan tanah yang sangat lembut bagi penjenayah digital untuk memanfaatkan kelemahan sistem untuk keuntungan peribadi. Ini menjadi kenyataan apabila eBay secara rasmi menyatakan bahawa pangkalan data laman web yang mengandungi nama pengguna, kata laluan, alamat e-mel dan pelbagai data sensitif milik pelanggan lain telah diretas oleh penggodam.

Perkara ini tentunya sangat berbahaya, bukan hanya untuk syarikat digital, tetapi tentunya bagi pengguna laman web eBay. Ketika berita ini dikeluarkan, diharapkan pengguna laman web akan segera memperbarui kata laluan peribadi mereka yang didaftarkan di laman eBay. Ini dilakukan sebagai langkah antisipasi sekiranya ternyata kata laluan telah diretas oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

Menukar Maklumat secara terperinci

Pada masa ini teknologi yang diterapkan oleh laman web eBay untuk mendapatkan data peribadi milik pengguna boleh dikatakan cukup baik. Penggunaan teknologi enkripsi untuk menulis semula kata laluan pengguna, diharapkan dapat menjadi keselamatan yang kuat sebelum penggodam dapat mengakses maklumat berbahaya secara bebas.

Tetapi tidak seperti maklumat kata laluan pengguna yang mendapat keutamaan keselamatan tinggi, beberapa data lain seperti alamat pengguna masih dapat diakses dan disimpan dalam format yang mudah. Maklumat ini dikhuatiri boleh menjadi jurang yang dapat dimanfaatkan oleh penggodam.

Artikel lain:  Petua Mudah Mengatasi Serangan Peretas Kad ATM

Dari ini diharapkan pengguna tidak hanya mengubah maklumat umum seperti kata laluan. Tetapi lebih baik bagi pengguna untuk mengemas kini maklumat lain yang lebih terperinci. Walaupun belum disahkan data dari pengguna mana pun yang terkena serangan penggodam, namun lebih baik semua pengguna mengambil langkah antisipasi.

Gunakan kata laluan yang berbeza

Ketika ditanya adakah perlu menukar kata laluan yang digunakan di laman web eBay, pemaju mengatakan perlu mengemas kini maklumat tersebut. Kerana tidak sedikit pengguna menggunakan kata laluan yang serupa atau bahkan dari satu laman web ke laman web lain.

Menggunakan kata laluan yang sama antara satu perkhidmatan dalam talian dan yang lain, dapat membuka pelbagai ancaman keselamatan digital. Kerana jika hanya satu akaun dalam talian diretas, maka akaun lain dapat dengan mudah dirampas oleh penjenayah digital.

Penggunaan kata laluan yang berlainan juga sangat digalakkan agar keselamatan laman web secara amnya lebih terjaga. Lebih baik jika pilihan kombinasi kata laluan terdiri daripada huruf (atas dan bawah), angka dan simbol. Beberapa perkhidmatan mungkin tidak memperoleh penggunaan simbol untuk kata laluan, tetapi jika diizinkan, penggunaan simbol ini dapat meningkatkan kesulitan kata laluan bahkan lebih tinggi. Oleh itu anda lebih baik menggunakannya.

Menggunakan Perkhidmatan Tambahan

Dalam beberapa artikel sebelumnya, kami berkesempatan untuk membincangkan aplikasi khusus yang dapat membantu kami menguruskan beberapa kata laluan yang kami miliki di pelbagai perkhidmatan dalam talian. Aplikasi seperti ini sangat penting terutama bagi anda yang menggunakan banyak perkhidmatan dalam talian.

Aplikasi Password Manager, juga dapat diakses melalui berbagai perangkat yang tidak hanya terbatas pada komputer. Walaupun hanya dengan modal #smartphone, semua kata laluan yang kami buat dapat disimpan dengan lebih selamat. Beberapa contoh aplikasi Pengurus Kata Laluan yang boleh anda gunakan termasuk Keepass, 1Password, Personal Vault, LastPass, Dashlane dan Roboform. Sebilangan besar perkhidmatan ini dapat diakses secara percuma, tetapi jika diperlukan kita dapat memilih perkhidmatan berbayar yang tentunya menawarkan pelbagai ciri tambahan yang lebih baik.

Baca juga:  Captcha ~ Sistem Rangkaian Internet Anti-Robot Keselamatan

Tambah Teknologi Penyulitan

Bagi mereka yang tidak mahu bersusah payah membuat kata laluan dengan tahap keselamatan yang tinggi, boleh menggunakan penjana kata laluan. Perkhidmatan ini biasanya dilengkapi dengan # aplikasi pengurus kata laluan. Penggunaan penjana kata laluan juga cukup praktikal, buat saja dan kita akan teringatkan bila kita mahu menggunakan kata laluan.

Di samping itu, penggunaan teknologi enkripsi tambahan, boleh menjadi pilihan sekiranya memang perkhidmatan dalam talian yang kita miliki adalah akaun yang sangat penting atau berkaitan dengan perniagaan kita. Penggunaan proses transkripsi pasti menjadikan penggodam mengakses kata laluan anda lebih minimum.

Dunia dalam talian adalah dunia yang sangat terbuka. Pelbagai kemungkinan boleh berlaku, malah ada yang boleh membahayakan kita. Oleh itu, langkah paling bijak adalah untuk menjangkakan berlakunya jenayah dalam talian, termasuk untuk melindungi akaun eBay anda.

Artikel Berkaitan