Ingin Terus Berlangsung di Pertengahan Blog Pertandingan? Terapkan 4 petua berikut

persaingan dalam dunia bloggingImej dari Populatedigital.com

Blog sebagai aplikasi web dalam bentuk penulisan pada masa ini memang telah menjadi fenomena yang begitu bombastik. Bagaimana tidak, dengan semua sokongan dan tawaran menguntungkan yang ada di blog ini, tidak jarang membuat ramai orang meneruskan aktiviti #blogging. Orang yang menjalankan blog dipanggil blogger sendiri bukan alasan untuk melakukan ini.

Dengan blog, blogger ini dapat meluahkan rasa diri sambil memperoleh pendapatan yang agak lumayan. Dari sini kemudian muncul banyak blogger dan blog di dunia maya. Mereka yang berada di rangkaian internet bersaing untuk mendapatkan perhatian pengunjung sehingga blog mereka menjadi terkenal dan popular.

Dari sini maka persaingan antara blogger tidak dapat dielakkan. Di hampir semua ceruk blog yang ada, persaingan memang terasa sangat ketat. Lalu bagaimana kita boleh menguruskan blog yang masih boleh wujud di tengah persaingan sengit antara blog-blog ini? Inilah petua.

1. Terus Memberi Yang Terbaik

Petua pertama untuk masih wujud dari persaingan dalam dunia blogging adalah terus memberikan yang terbaik dari blog anda. Ya, seperti persaingan perniagaan, seseorang harus memberikan yang terbaik untuk calon pelanggan. Untuk kes yang berkaitan dengan blog ini maka anda juga harus memberikan yang terbaik untuk pengunjung dan netizen. Bagaimana untuk? Sekiranya perniagaan mereka harus menyediakan produk dan perkhidmatan terbaik, maka untuk blog, #blogger mesti membuat kandungan blog mereka juga berkualiti tinggi.

Juga jangan lupa untuk menjadikan blog anda kelihatan terbaik. Ya, kerana blog ini adalah aplikasi web yang digunakan dengan cara melihatnya maka masalah tampilan ini tidak dapat dikesampingkan. Dia mesti menyokong kewujudan kandungan terbaik lebih awal. Sekiranya kedua-dua perkara ini dapat dipenuhi oleh anda, maka peluang anda untuk membuat blog masih ada akan menjadi lebih besar.

Artikel lain:  Bina Blog, Kembangkan dengan Cara Anda Sendiri

2. Jadikan Blog Anda Unik dan Membezakan

Memang, pada masa ini dengan banyak blog yang muncul, hampir semua tema (niche) blog sudah ada dan dapat kita temui. Oleh itu, jika anda mahukan ceruk blog yang benar-benar baru mungkin tidak mustahil. Sekiranya ada, nampaknya blog niche yang diperoleh adalah tema blog yang tidak begitu menarik bagi banyak orang.

Jadi atas sebab ini jika tema blog anda sudah ada atau bahkan banyak yang menggunakannya, maka anda tidak perlu risau. Anda sebagai blogger boleh membuat strategi pembezaan (pembezaan) sehingga nampak keunikannya sendiri di blog anda. Strategi pembezaan ini sendiri juga sering dilakukan oleh perniagaan untuk dapat membuat perbezaan.

Lalu bagaimana membuat blog yang berbeza? Caranya ialah anda dapat mempersembahkan lebih banyak kandungan atau artikel asli yang disokong oleh penyelidikan dan penyelidikan serta video. Tetapi ini hanya satu contoh, anda boleh menjalankan teknik lain untuk membuat perbezaan dengan melihat terlebih dahulu blog pesaing.

3. Jalankan Strategi Khas

Seterusnya, petua untuk membuat blog masih ada di tengah persaingan yang sengit adalah dengan menjalankan strategi khas. Sama seperti dalam perniagaan di mana pengusaha melakukan pelbagai strategi seperti membentangkan harga promo, mengadakan undian dan lain-lain, maka dalam dunia blog ini juga dapat dilakukan.

Tetapi bukan lagi harga promo atau undian yang dapat dilakukan, tetapi strategi dalam bentuk #blogwalking, bergabung dengan komuniti blog dan juga promosi di laman web penanda buku dapat menjadi hal yang pasti untuk menjadikan blog anda tetap ada. Anda juga boleh melakukan strategi pemberian hadiah (pemberian hadiah) kepada netizen yang ingin mengulas blog anda.

Baca juga:  Beberapa Syarat Penting dalam Blogging dan Maknanya

4. Lakukan secara Konsisten

Akhirnya, petua untuk dapat terus wujud di tengah-tengah persaingan blog adalah melakukan empat perkara di atas dengan penuh konsistensi. Ya, #blogger memang diperlukan untuk dapat melakukan kerjanya secara konsisten, termasuk dari segi menjadikan blognya ada dan popular. Sesungguhnya, hanya dengan konsisten sahaja blogger dapat berjaya dari persaingan yang ada. Dan tanpa konsisten, usaha yang dilakukan oleh blogger setakat ini dapat dihancurkan dalam sekelip mata.

Artikel Berkaitan