Telefon bimbit Anda Basah Dengan Air? Jangan Panik, Lakukan 6 Langkah Mudah Untuk Mengatasinya

bagaimana menangani telefon bimbit yang terkena airImej dari Gadgetren.com

Semasa bermain telefon bimbit (telefon pintar), kita tidak cukup biasa untuk berhati-hati dengan keadaan di sekitar atau bahkan kerana perbuatan kita sendiri. Hasilnya, telefon pintar yang kita miliki kemudiannya terkena air. Sudah tentu apabila telefon bimbit atau telefon pintar anda terkena air, maka ini adalah bencana. Ya, air memang sesuatu yang buruk untuk peranti elektronik yang satu ini. Sekiranya mereka tidak dapat menghadapinya dengan segera telefon bimbit yang terkena air ini, mungkin telefon pintar akan mengalami masalah serius seperti sesak mati sepenuhnya.

Sekarang apabila ini berlaku, tentu kita akan pening. Ya, telefon bimbit yang terkena air harus segera dihubungi. Jangan tunggu orang lain atau perkhidmatan memperbaikinya. Sekiranya anda mengalami telefon bimbit yang terkena air, maka jangan panik, berikut adalah beberapa langkah yang boleh anda lakukan untuk membuatnya berfungsi.

1. Angkat telefon bimbit dan matikan telefon bimbit

Langkah pertama untuk mengatasi telefon bimbit (telefon pintar) yang terkena air adalah dengan mengangkat telefon bimbit dan mematikan peranti. Jangan tinggalkan telefon terlalu lama di persekitaran air ini walau apa pun keadaannya. Oleh kerana semakin lama telefon bimbit di persekitaran air, semakin besar kemungkinan telefon bimbit akan rosak teruk.

Sekiranya telefon bimbit yang terkena air ketika berada dalam keadaan menyala maka apa yang mesti anda lakukan segera setelah mengangkatnya adalah mematikan peranti. Mematikan telefon bimbit yang terkena air dilakukan agar telefon bimbit tidak sesak.

Artikel lain:  Inginkan Telefon Pintar Anda Selalu Baru? Cuba Terapkan 5 Langkah Berikut

2. Nyahpasang Komponen Telefon bimbit

Setelah mematikan, langkah berikutnya untuk telefon bimbit yang terkena air adalah mengeluarkan beberapa komponen telefon bimbit seperti bateri, kad SIM, kad memori, selongsong, dan lain-lain sebelum mengeringkannya.

Ini sendiri dilakukan untuk mengelakkan kehadiran deposit air di kawasan komponen. Ini juga dilakukan dengan tujuan agar air yang masuk dapat dikeluarkan dengan segera.

3. Keringkan Telefon dan Komponennya

Seterusnya, langkah mengatasi telefon bimbit (telefon pintar) yang terdedah atau terendam di dalam air setelah mengeluarkan komponen adalah dengan mengeringkan telefon bimbit dan komponennya. Ya, keringkan telefon bimbit dan komponennya sebaik mungkin. Bagaimana untuk? Anda boleh mengelapnya dengan kain atau tisu kering.

Di samping itu, anda juga boleh mengeringkannya dengan menggunakan penyedot debu yang dapat menyedut air di telefon bimbit dan tidak menyebabkan panas. Ingatlah dalam proses pengeringan ini, elakkan beberapa cara seperti pengeringan di bawah sinar matahari, menggunakan pengering rambut dan kipas.

Kenapa? Kerana jika anda menggantungnya di bawah sinar matahari akan membuat skrin telefonnya rosak. Semasa menggunakan blow dryer dengan haba yang dihasilkan akan dapat merosakkan komponen dan rangkaian HP. Dalam pengeringan menggunakan kipas juga berbahaya, kerana akan membuat lebih banyak air masuk ke dalam alat.

4. Sediakan Nasi untuk Rendam Telefon bimbit

Seterusnya, langkah yang boleh anda lakukan untuk menjadikan telefon bimbit kering sepenuhnya dari air adalah dengan merendam telefon bimbit dengan beras. Oleh itu, ambil beras secukupnya dan kemudian kuburkan telefon bimbit dan komponen yang telah dikeluarkan dari timbunan beras yang ada. Sekiranya boleh, cuba lakukan ini dalam bekas tertutup.

Selepas itu, simpan bekas yang berisi beras dan telefon bimbit ini di dalam almari sekurang-kurangnya 12 jam. Dengan cara ini dipercayai bahawa air di dalam telefon bimbit dan komponennya akan hilang. Kenapa begitu? Kerana beras dipercayai bahan yang berkesan menyerap kelembapan.

5. Mula mengecas bateri telefon bimbit

Setelah menguburkan telefon bimbit dan peranti anda dalam beras sekurang-kurangnya 12 jam, anda boleh membersihkan beras yang mungkin melekat pada telefon bimbit dan komponennya terlebih dahulu. Selepas itu anda boleh menggabungkan semua komponen termasuk bateri untuk dicas terlebih dahulu kemudian dicas sepenuhnya. Ingatlah untuk tidak menghidupkan telefon terlebih dahulu, sebelum kuasa bateri maksimum.

Baca juga:  5 Mitos Sesat Tentang Mengecas Bateri Telefon Pintar

6. Hidupkan dan periksa fungsi telefon bimbit

Akhirnya, setelah bateri terisi penuh, anda boleh memulakan telefon bimbit anda. Sekiranya anda melakukan semua peringkat di atas dengan betul, maka telefon bimbit anda sememangnya dapat kembali aktif dan berfungsi semula. Tetapi langkah-langkah ini tidak dapat menjamin kejayaan 100 peratus. Sekiranya ternyata telefon bimbit masih bermasalah maka anda harus membawa telefon bimbit ke pusat servis.

Artikel Berkaitan