Bahaya Bermain Pokemon Pergi Apa Yang Anda Perlu Perhatikan

bahaya bermain Pokemon GoImej dari Brunchnews.com

Fenomena permainan Pokemon Go memang luar biasa. Demam Pokemon Go telah melanda semua lapisan masyarakat, mulai dari orang-orang yang boleh, kanak-kanak hingga artis-artis dunia sangat ingin bermain Pokemon Go. Permainan yang mengundang pemain untuk berpetualang didakwa kaya dengan faedah termasuk pemain kesihatan. Ini kerana Pokemon Go mengajak para pemain untuk selalu berjalan di luar bilik untuk memburu monster.

Walaupun Pokemon Go didakwa mempunyai banyak faedah, masih banyak sisi negatif yang juga perlu anda ketahui. Berikut adalah beberapa bahaya yang mungkin timbul dari bermain aktiviti Pokemon Go baik untuk diri sendiri dan untuk orang lain.

1. Kemungkinan Malware Attack

Sebelum permainan Pokemon Go benar-benar diluncurkan secara resmi di Dunia, salah satu cara yang dapat dilakukan oleh pengguna Android adalah dengan memuat turun fail APK dan kemudian memasangnya di #Android mereka. Walau bagaimanapun, harap maklum bahawa memuat turun fail APK dari laman selain Google Playstore mempunyai potensi berbahaya.

Tidak ada jaminan keselamatan dari fail yang dimuat turun kerana pihak ketiga. Populariti Pokemon Go digunakan oleh orang yang tidak bertanggungjawab membuat APK Pokemon Go yang telah disusupi oleh malware. Untuk itu, jangan memuat turun fail APK apa pun, pastikan anda mendapatkannya dari laman web yang dipercayai.

Artikel lain:  Ingin Tahu Bagaimana Memuat turun Pokemon Go? Ini adalah Tutorial Ringkas!

2. Bahaya bahaya jenayah

Salah satu tugas dalam permainan Pokemon Go adalah membuat para pemain berjalan keluar dan memburu Pokemon liar di berbagai tempat. Nah, dari sini sering timbul bahaya yang berpotensi kerana pemain terlalu fokus untuk memburu monster Pokemon. Oleh itu, mereka sering tidak menyedari bahawa mereka berada di luar bilik yang tentunya terdapat banyak ancaman jenayah yang mungkin menyasarkan anda sebagai mangsa.

Di Jakarta, terdapat kes pemain Pokemon yang hampir kehilangan #smartphone mereka kerana ditangkap oleh sekumpulan orang yang tidak dikenali.

3. Ancaman Bahaya Kemalangan

Selain bahaya jenayah, pemain Pokemon Go juga rentan terhadap kemalangan yang membahayakan diri sendiri dan orang lain. Kejadian yang paling biasa adalah kemalangan kecil seperti tergelincir, jatuh di pembetung, terseliuh hingga terkena tiang. Kes kemalangan kecil seperti ini telah muncul di beberapa negara untuk pemain Pokemon Go.

Bahaya yang lebih teruk adalah ketika pemain Pokemon Go bermain ketika memandu, baik kereta dan motosikal, kerana sangat terdedah kepada kemalangan baik kemalangan tunggal dan kemalangan dengan pemandu lain.

4. Buat Pemain Lupa Masa

Nah, ini nampaknya penyakit kebanyakan permainan yang disukai, pemain permainan itu sering melupakan masa. Apatah lagi permainan Pokemon Go ini yang sangat menggembirakan, berpotensi mengganggu jadual anda. Kerja boleh terganggu, pelajaran atau rutin anda yang berpotensi juga terganggu.

Dan jika anda seorang pekerja, maka risikonya tinggi dengan ancaman pemecatan kerana ketagihan bermain Pokemon Go. Jadi, bagaimanapun anda mesti tetap pandai mengatur masa agar tidak mengganggu aktiviti utama anda.

5. Menyebabkan Konflik dengan Orang Lain

Ini juga sangat berbahaya, apabila anda asyik memburu monster dan kemudian memasuki tempat yang pelik dan ternyata orang di sana tidak memahami apa yang anda lakukan, maka anda mungkin disyaki melakukan kejahatan.

Potensi kesalahpahaman ini sangat tinggi, memandangkan permainan ini memerlukan pemain berjalan di luar bilik untuk mencari di pelbagai tempat terbuka. Selain itu, potensi konflik dengan sesama pemain Pokemon Go juga cukup tinggi, kerana Pokemon juga dapat diperjuangkan di satu tempat yang berdekatan (Pokemon Gym).

Baca juga:  Petua Memainkan Pokemon dengan Selamat agar tidak membahayakan diri sendiri dan orang lain

6. Pembaziran Bateri Telefon Pintar

Penggunaan aplikasi permainan # Pokemon Pokemon ternyata sangat menguras bateri telefon pintar. Kerana dalam menggunakan Pokemon Go mesti dihubungkan ke internet dan mesti menggunakan fungsi aplikasi GPS. Jadi, jika anda ingin bermain Pokemon Go dengan selesa, bawalah power bank sekiranya bateri anda tidak habis semasa bermain Pokemon Go.

Artikel Berkaitan