Jalannya Seperti Facebook Kerana 4 Fungsi Baru Berikut

Ciri jalanImej dari Rendipeterson.com

Sebagai media sosial yang sedang meningkat naik, wajarlah Path kemudian terus memperbaiki dirinya sehingga menjadi semakin menarik perhatian orang ramai. Rangkaian sosial yang diperoleh oleh Daum Cocoa pada Mei 2015 memang disukai oleh golongan muda. Saya tertanya-tanya apa punca yang pasti generasi muda ini sangat gemar dengan rangkaian sosial yang satu ini.

Tetapi apa pun itu, #Path itu sendiri terus berusaha menjangkau lebih banyak pengguna dengan terus mengemas kini aplikasinya. Setelah melepaskan kemas kini versi 5.0 pada Februari 2016, Path beberapa bulan yang lalu melancarkan semula kemas kini dengan versi 5.1.0 untuk semua platform Android dan iOS.

Dalam kemas kini versi 5.1.0 Path dilihat melancarkan beberapa ciri yang kemudian dinilai serupa dengan Facebook. Oleh itu, apakah beberapa ciri Path yang dianggap serupa dengan Facebook? Berikutan kajian semula.

1. Ciri sebutan

Ciri Path pertama yang dianggap serupa dengan #Facebook adalah sebutan. Sekiranya anda sering menggunakan Facebook atau Twitter, maka anda sudah biasa dengan ciri sebutan yang berfungsi untuk mengatur dan memanggil pengguna lain untuk turut serta dalam sembang.

Kini ciri penyebutan yang didahului atau didahului dengan tanda atau simbol "@" nampaknya sekarang juga boleh didapati dalam versi terbaru 5.0.1 dari Jalan ini. Fungsi dan penggunaan ciri sebutan di Path itu sendiri sama seperti Facebook. Oleh itu, untuk menggunakan ciri ini, yang perlu kita lakukan hanyalah menaip '@' di ruangan komen diikuti dengan nama pengguna yang ingin anda panggil sehingga anda selesai melakukannya.

Artikel lain:  #PathDaily ~ Ciri Laluan Terkini dan Menarik yang Menukar Kalimat menjadi "Mim"

Setelah anda menghubungi dengan cara ini, orang yang anda sebutkan akan menerima pemberitahuan untuk bertindak balas. Ciri ini sendiri hanya dapat digunakan di ruangan komen dan tidak dapat digunakan ketika membuat posting di Path. Kenapa? Kerana memanggil orang lain semasa menulis catatan, Path masih mempunyai ciri 'Saya bersama'.

2. Paparkan dalam bentuk tab

Ciri Laluan Selanjutnya yang kemudian dianggap serupa dengan Facebook adalah paparan tab. Sekiranya versi Path sebelumnya muncul dalam bentuk garis masa seperti Twitter, maka dalam versi terbaru ini penampilan Path berubah menjadi beberapa tab, seperti Facebook. Dalam paparan tab ini sendiri terdapat tab garis masa yang berada di paling kiri.

Selepas tab garis masa, ada tab pemberitahuan, tab rakan dan tab profil anda. Untuk berpindah dari satu tab ke tab yang lain, anda hanya perlu menggesek (beralih) ke kiri dan kanan.

3. Mainkan ciri untuk menonton video

Sekiranya sebelum ini anda harus memuat turun video untuk menontonnya, maka dengan ciri-ciri terkini Jalur ini, anda tidak perlu lagi memuat turunnya. Lalu bagaimana ia dilakukan? Caranya ialah kita hanya perlu menekan butang Putar pada video yang ada. Sudah tentu cara menonton video seperti ini sama dengan cara melihat video di media sosial # Facebook.

Sekarang apabila anda melihat video ini, anda juga tidak perlu menukar tab atau aplikasi, kerana anda hanya perlu berdiam diri pada tab garis masa dan terus menonton di sana sehingga video selesai. Dan semestinya dengan fitur main untuk menonton video ini pengguna Path akan lebih mudah dan tidak membuat kerumitan.

Baca juga:  Berikut adalah 3 Ciri Mudah yang Perlu Melengkapkan Ciri Laluan Semasa

4. Makluman atau Pemberitahuan Hari Lahir

Akhirnya, ciri Laluan terbaru yang menjadikannya serupa dengan media sosial Facebook adalah pemberitahuan atau pemberitahuan mengenai ulang tahun rakan kita. Pemberitahuan hari lahir dari rakan-rakan yang sering kita temui semasa kita bermain Facebook.

Tetapi jika anda juga pengguna rangkaian sosial Path maka anda juga akan menemui perkara yang sama dengan pemberitahuan ulang tahun di Facebook lebih awal. Dengan ciri terkini versi Path 5.1.0 ini, anda akan diberitahu hari lahir dari rakan anda ketika hari itu tiba.

Berikut adalah beberapa ciri Path versi terbaru, 5.1.0 yang serupa dengan media sosial Facebook. Sudah tentu, dengan ciri ini, pengguna Path akan mempunyai lebih banyak pilihan dan kemudahan ketika bermain di dalamnya. Oleh itu, jangan ragu untuk memanfaatkan kemudahan ini dengan betul dan optimum.

Artikel Berkaitan