Ini adalah Nota 6 Nama Produk Teknologi Terburuk yang Pernah Ada di Dunia

Produk Teknologi TerburukImej dari Google.com

Pernyataan tentang apa makna nama dari Shakespears sepertinya tidak selalu benar dan baik untuk individu dan orang. Sebabnya, terdapat beberapa nama produk untuk syarikat #teknologi yang ternyata menjadikan perniagaan itu hancur sepenuhnya. Ya, memang dari namanya, perniagaan dari syarikat mengalami kerugian besar kerana penjualan yang tidak mencapai sasaran. Ini kerana pasaran memang mempunyai respon tersendiri terhadap nama yang dikemukakan oleh pengeluar.

Oleh itu, semakin baik dan menjual nama produk, semakin tinggi tindak balas yang akan ditunjukkan oleh pasaran, dan sebaliknya. Dari sini timbul kisah di mana terdapat beberapa nama produk teknologi yang pernah mengalami nasib buruk kerana menggunakan nama buruk yang menjadikan penjualan tidak berkesan. Jadi produk teknologi apa yang mencatatkan nama buruk ini? Berikutan kajian semula.

1. Ping

Produk teknologi pertama yang pernah mencatatkan nama buruk ialah Ping. Ping sendiri adalah perkhidmatan yang dikembangkan oleh #Apple pada bulan September 2010 dalam bentuk rangkaian sosial berasaskan perisian dan muzik. Ping atau disebut juga iTunes Ping sendiri kemudian mendapat bantahan dari Karsten Manufacturing sebuah syarikat induk PING yang merupakan pengeluar peralatan golf.

Walaupun kemudian disepakati bahawa Apple hanya diizinkan untuk menggunakan merek dagang "Ping" untuk aplikasi iTunes sahaja, namun nama ini dianggap sebagai genangan. Kenapa? Kerana nama Ping itu sendiri juga berkaitan dengan istilah "ping" dalam  chat dan juga pengkomputeran. Di sinilah rangkaian sosial yang membolehkan pengguna mengikuti  artis dan melihat  catatan rakan dan artis selalu mengalami penurunan penggunaan.

Artikel lain:  Mendedahkan 6 Inovasi Terburuk di Bidang Internet Pernah

2. Asus PadFone / FonePad

Seterusnya, produk teknologi yang diperhatikan mempunyai nama buruk adalah Asus PadFone dan FonePad. Keluaran produk Asus syarikat memang sangat membingungkan kerana sukar untuk dibezakan dan nampaknya hanya berulang-alik. PadFone dan FonePad sendiri adalah dua produk yang berbeza.

Sekiranya PadFone adalah telefon pintar LTE dengan layar 5 inci yang juga dapat berfungsi sebagai tablet 10.1 inci ketika dimasukkan ke stesen dok, maka FonePad adalah tablet berukuran 7 inci yang juga dapat berfungsi sebagai telepon.

3. Eee PC

Bukan hanya PadFone dan FonePad yang merupakan produk Asus yang mempunyai nama yang tidak baik, kerana produk Asus yang lain, Eee PC juga disenaraikan sebagai produk dengan nama yang tidak baik. Eee PC sendiri adalah produk netbook dari Asustek Computer. Sebenarnya nama versi Asus Eee mempunyai akronim atau singkatan dari "Mudah dipelajari, Mudah diusahakan, Mudah dimainkan".

Tetapi ternyata penggunaan ketiga huruf E adalah kata-kata yang dianggap tidak menarik kerana sebutannya yang sukar. Dari sini, pada Januari 2013, Asus memutuskan untuk menghentikan pengeluaran siri Eee PC kerana penjualannya dianggap menurun kerana tidak dapat bersaing dengan tablet dan ultrabook.

4. Nintendo Wii

Tambahan pula, produk teknologi yang mempunyai nama buruk adalah Nintendo Wii. Produk ini kemudian dianggap mempunyai nama yang tidak baik daripada atau dibandingkan dengan nama sebelumnya, "Revolution". Ya, sebelum Nintendo menukar nama Wii konsol permainan ini bernama Revolution.

Sayangnya Nintendo masih bersikeras dengan nama Wii yang dimaksudkan sebagai kata kami (kami) untuk menggambarkan konsol untuk semua orang. Perubahan nama Wii itu sendiri mencetuskan bantahan dari beberapa pembangun video dan media #game. Mereka sendiri mahukan nama "Revolusi" dan bukannya "Wii".

5. Qwikster

Oleh kerana sukar mengeja namanya, produk dari Netflix iaitu Qwikster menjadi nama seterusnya yang dianggap buruk. Kerana sebutan yang sukar ini, Netflix mengubah Qwikster, yang merupakan perkhidmatan penghantaran DVD, dan mengubahnya menjadi Humpty Dumpty.

Baca juga:  Inilah Senarai 5 Nama Syarikat Teknologi yang Sering Disebut Salah, Mari Perbaiki!

6. siri Pentax * ist

Akhirnya, produk teknologi yang mempunyai nama buruk adalah siri pentax * ist. Penggunaan simbol * pada nama produk Pentax ini memang menjadikan sebutan produk kamera digital SLR ini sangat sukar untuk diucapkan. Oleh itu penggunaan simbol * atas nama produk ini dianggap sangat sia-sia dan tidak bermakna.

Artikel Berkaitan