Mengenal Kamera Prosumer, Ciri dan Jenisnya, Apa Rasanya?

kamera prosumerImej dari Freephotosbank.com

Dengan kecanggihan zaman bahawa pada masa ini terdapat peranti kamera sangat mudah dijumpai di mana sahaja. Dari kamera dengan saiz besar hingga kamera mini, kita sekarang boleh mendapatkannya di beberapa tempat jualan luar talian dan dalam talian. Dengan munculnya fenomena selfie yang semakin marak hari ini, kamera semakin menjadi bidang perniagaan dengan permintaan yang tinggi setiap tahun.

Dan salah satu # kamera yang boleh menjadi pilihan kami untuk mendokumentasikan peristiwa atau saat adalah kamera prosumer. Sudah tentu ramai di antara kita yang tidak tahu apa itu kamera prosumer? Oleh kerana itu, pada kesempatan ini penulis akan menerangkan apa itu kamera prosumer. Berikutan kajian semula.

Apakah Kamera Prosumer?

Kamera pengguna dalam dunia fotografi adalah akronim (singkatan), iaitu profesional dan pengguna. Dari ini dapat ditafsirkan kamera prosumer adalah sejenis kamera yang kelasnya berada di tengah (tengah) antara kamera profesional (DSLR) dan kamera pengguna (kamera saku). Kerana ia adalah kamera pertengahan, ciri dan spesifikasi juga ada di kelas menengah. Berikut adalah beberapa ciri asas yang terdapat pada kamera prosumer:

  • Sensor

Ciri pertama pada kamera prosumer adalah sensor. Pada kamera prosumer, ukuran sensor jauh lebih besar daripada kamera saku, tetapi lebih kecil daripada kamera DSLR. Dari sini, kualiti gambar yang dihasilkan masih di bawah kamera DSLR tetapi lebih baik daripada kamera poket.

Artikel lain:  Senarai Harga Kamera Digital Nikon Terkini

  • Kanta

Lensa pada kamera prosumer mempunyai jarak zoom yang panjang berbanding dengan kamera poket. Sekiranya kamera poket hanya mempunyai jarak zoom optik hanya 4x, maka kamera prosumer dapat melakukannya hingga 20x atau bahkan lebih dari itu. Sayangnya lensa pada kamera prosumer ini tidak dapat diganti seperti pada kamera DSLR.

  • Harga

Untuk harga kamera prosumer ini mempunyai harga yang berada di tengah-tengah antara kamera saku dan kamera DSLR. Jadi anda boleh mengatakan kamera ini tidak mahal dan juga tidak murah. Tetapi ada kamera prosumer yang harganya sepadan dengan kamera DSLR kerana ciri-ciri canggih dari julat zoom yang mencapai 80X.

Beberapa Jenis Kamera Prosumer

Sekarang dari beberapa penjelasan mengenai kamera prosumer dan ciri serta harganya, sekarang kita melihat beberapa kamera yang dikategorikan sebagai prosumer. Berikutan kajian semula.

  • Sony Cybershot DSC H400

Kamera pertama yang merupakan jenis prosumer adalah Sony Cybershot DSC H400. Kameranya, berharga Rp 3.800.000, itu sendiri mampu dimiliki. Kerana kamera ini telah mengadopsi teknologi Bionz R, yang mampu menghasilkan perincian gambar yang lebih baik. Terutama dengan nama syarikat Sony yang besar, ini tidak boleh membuat anda kehilangan kepercayaan membeli kamera prosumer ini.

  • Nikon Coolpix P900

Kamera prosumer seterusnya yang boleh menjadi pilihan anda adalah Nikon Coolpix P900. Kamera ini mempunyai kemampuan zoom super panjang hingga 83x. Dari kemampuan ini, Nikon Coolpix P900 akan membolehkan anda mengambil gambar sehingga jarak 100 meter. Untuk mendapatkan kamera prosumer Nikon Coolpix P900 ini sendiri, anda perlu membelanjakan Rp 6,3 juta.

Baca juga:  Senarai Harga Kamera Digital Terkini

  • Canon Powershot SX60

Seterusnya, kamera prosumer yang boleh anda pilih adalah Canon Powershot SX60. Dengan julat zoom yang panjang 65X, kamera prosumer ini mampu digunakan untuk aktiviti fotografi jarak jauh. Menariknya, tetapan sensitiviti cahaya (ISO) Canon Powershot SX60 dapat dinaikkan menjadi 6400. Oleh itu dengan ISO yang lebih tinggi ini, anda akan lebih bebas melakukan fotografi dalam keadaan cahaya rendah. Untuk harga Canon Powershot SX60 adalah IDR 5.5 juta.

  • Samsung WB 110F

Akhirnya, kamera prosumer yang boleh menjadi rujukan anda adalah Samsung WB 110F. Walaupun belum mempunyai nama dalam bidang fotografi, kamera Samsung WB 110F dapat menjadi pilihan anda untuk kamera prosumer. Kenapa? Kerana kamera ini cukup canggih dengan teknologi Dual IS (penstabilan gambar) yang berfungsi untuk menjadikan kamera tidak goyah sehingga dapat mengelakkan foto kabur.

Artikel Berkaitan