Kepentingan Menguasai Aplikasi Perakaunan sebagai Persiapan untuk Memasuki Dunia Pekerjaan

Permohonan Perakaunan

Kepentingan Menguasai Aplikasi Perakaunan - Apabila seseorang memutuskan untuk mendalami ilmu perakaunan di sekolah atau universiti, sudah tentu akan mempelajari nama aplikasi perakaunan.

Dalam kes ini, aplikasi nampaknya tidak dapat dipisahkan oleh sains perakaunan itu sendiri memandangkan banyak faedah yang diberikan oleh aplikasi tersebut. Dengan menguasai aplikasi perakaunan, anda akan lebih mudah menyelesaikan masalah pengiraan dalam satu kes.

Secara amnya, aktiviti menguasai aplikasi perakaunan sebenarnya tidak perlu dilakukan oleh mereka yang sememangnya akan memasuki tenaga kerja, tetapi bagi mereka yang sedang berjuang dalam dunia perniagaan kecil atau besar.

Selanjutnya, dengan memahami aplikasi perakaunan dengan baik dan cara menggunakannya, anda akan dapat mengawal perniagaan dengan lebih baik sehingga tidak menimbulkan kemunduran dalam syarikat.

Mengapa Seseorang Perlu Menguasai Aplikasi Perakaunan

Seperti yang disebutkan di atas, bahawa menguasai aplikasi perakaunan sangat penting. Ini disebabkan kemudahan dalam memeriksa semua transaksi dan faedah lain termasuk membuat perancangan kewangan yang tepat dan cepat.

Seterusnya, berikut adalah beberapa perkara penting mengapa aplikasi perakaunan menjadi sesuatu yang mesti dikuasai dengan baik oleh pencari kerja:

1. Keupayaan Mengetahui Status Kewangan

Perkara penting mengapa anda harus menguasai aplikasi perakaunan adalah bahawa ini akan membantu anda mengetahui status kewangan syarikat yang anda kerjakan sekarang. Bayangkan saja jika seseorang ditempatkan dalam kedudukan kewangan tetapi sama sekali tidak memahami aplikasinya, mungkin kewangan syarikat akan menjadi huru-hara dan pasukan anda gagal memajukan syarikat.

Bukan hanya itu, dengan menguasai aplikasi perakaunan, anda juga akan memahami pelbagai perkara kewangan, termasuk yang merangkumi liabiliti, aset, atau juga ekuiti syarikat. Di samping itu, anda juga akan dapat membaca prestasi syarikat yang dilihat bukan hanya dari wang nominal.

2. Mempunyai kemampuan untuk menentukan tahap risiko

Apabila seseorang berjaya menguasai aplikasi perakaunan termasuk menguasai cara membuat jadual di Office Word, orang itu juga akan dapat menentukan tahap risiko rancangan di sebuah syarikat. Sebenarnya, dengan cara ini, anda juga dapat membaca syarikat hanya dari laporan.

Menariknya, dengan menguasai aplikasi perakaunan, dapat dikatakan bahawa seseorang juga akan memiliki kewenangan untuk memutuskan sama ada syarikat dapat meminjam dana atau tidak. Sekiranya sesungguhnya syarikat berada dalam keadaan kewangan yang sukar, maka pinjaman dana untuk tujuan tertentu dapat ditolak. Kerana, ini akan menyebabkan risiko tinggi terhadap kewangan syarikat.

3. Mengetahui Kekayaan Syarikat

Sekiranya anda tidak menguasai aplikasi perakaunan, maka anda tidak akan mengetahui apa-apa tentang kekayaan syarikat. Berkaitan dengan kekayaan syarikat ini sering dikaitkan dengan jumlah aset aktif yang dimiliki oleh syarikat, jumlah hutang yang mesti dibayar dan bahagian apa yang boleh dilaburkan untuk meningkatkan prestasi syarikat.

Menariknya, dengan menguasai aplikasi perakaunan, anda juga dapat melakukan analisis yang berkaitan dengan perubahan aset pasif dan syarikat. Sekiranya seseorang memasuki syarikat dan tidak mempunyai pengetahuan mengenai aplikasi perakaunan, maka keputusan yang diambil berkaitan dengan kewangan akan kelihatan tidak rasional memandangkan pengambilan keputusan dipengaruhi oleh banyak perspektif.

4. Mempunyai kemampuan untuk membuat keputusan

Apabila seseorang menguasai aplikasi perakaunan serta memahami formula pengiraan Excel, maka orang itu akan dapat mengetahui keadaan kewangan syarikat dan juga dapat membuat keputusan yang berkaitan dengan kewangan korporat. Keputusan itu pasti akan lebih bijak kerana berdasarkan banyak pertimbangan.

Cuba bayangkan, jika anda sebenarnya adalah orang yang tidak menguasai aplikasi perakaunan, dengan hanya kata-kata manis yang dibumbui dengan keadaan syarikat, anda mungkin hanya patuh. Tetapi ini bukan dengan seseorang yang mempunyai pengetahuan mengenai aplikasi perakaunan, orang tersebut cenderung melihat penyata kewangan yang disajikan dalam fail sulit program perakaunan.

5. Mampu Melengkapkan Pengiraan Kewangan dengan Cepat

Sekiranya seseorang yang akan memasuki syarikat dapat menguasai aplikasi perakaunan dengan baik, maka dia akan dapat melakukan pengiraan kewangan dengan sangat cepat, tepat dan tepat. Pengiraan menggunakan aplikasi perakaunan akan mengurangkan kesalahan yang akan membawa maut kepada syarikat itu sendiri. Oleh itu, semua syarikat yang akan merekrut pekerja baru dalam sektor kewangan mesti mengetahui mengenai aplikasi perakaunan.

Tetapi jika anda diletakkan dalam kedudukan kewangan syarikat dan sama sekali tidak mempunyai kawalan ke atas aplikasi perakaunan, maka anda akan keliru untuk mengira kewangan. Sebenarnya, pengiraan yang dibuat akan banyak kesilapan yang membuat perancangan atau pelaporan menjadi tidak tepat. Dengan begitu banyak kesilapan, keadaan kewangan syarikat semakin hancur.

6. Mampu Membuat Sistem Pembukuan dengan kemas

Sebab utama mengapa anda mesti menguasai aplikasi perakaunan ketika memasuki syarikat kewangan atau bukan kewangan adalah kerana ia akan membantu anda membuat pembukuan yang kemas. Apabila seseorang dapat menentukan perancangan yang baik untuk syarikat, tetapi tidak memiliki kemampuan untuk membuat pelaporan, maka ini sia-sia.

Untuk membuat buku kewangan yang baik, anda boleh merujuk kepada pengiraan yang dilakukan melalui aplikasi perakaunan. Dengan cara ini, semuanya akan direkodkan dengan sempurna. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa banyak pencari kerja dalam bidang kewangan berusaha memahami dan menguasai aplikasi perakaunan dengan baik.

7. Mempunyai kemampuan menguruskan aliran tunai syarikat

Sebab lain mengapa menguasai aplikasi perakaunan menjadi sangat penting bagi pencari kerja untuk memasuki tenaga kerja adalah kerana mereka kemudiannya diminta untuk membuat laporan tunai syarikat dengan betul dan tepat. Penyata tunai ini sangat penting untuk mengetahui perbelanjaan dan pendapatan syarikat berkenaan.

Dengan mempunyai kemampuan untuk menyusun aliran tunai syarikat dengan baik, maka dengan menguasai aplikasi perakaunan ini juga, anda akan dapat menjelaskan kewangan syarikat. Dalam kes ini, sama ada kewangan syarikat diurus dengan baik atau tidak semuanya bergantung pada pengurusan yang dilakukan oleh jabatan kewangan itu sendiri. Sekiranya anda tidak dapat menjalankan tugas, kewangan syarikat anda akan berantakan.

Bagi mereka yang hendak memasuki tenaga kerja, sangat penting untuk menguasai aplikasi perakaunan dengan baik. Ini disebabkan oleh kepentingan aplikasi kewangan yang akan membantu dalam pelbagai perancangan kewangan.

Sekiranya anda tidak mempunyai kemampuan untuk menjalankan aplikasi perakaunan, maka anda akan keliru apabila diminta melaporkan keadaan kewangan syarikat. Sebenarnya, ketika membuat laporan untuk memenuhi tuntutan pekerjaan, maka laporan yang anda buat tidak boleh dibilang benar.

Baca juga: 5 Pelaburan Syariah yang Menguntungkan

Artikel Berkaitan