Cara Membuat Avatar Facebook pada Android dan iOS

Cara Membuat Avatar Facebook

Beberapa waktu lalu Facebook melancarkan ciri terbaru mereka, yang merupakan avatar yang dapat digunakan dalam Messenger, komen Facebook, dan cerita Facebook. Dengan ciri ini, pengguna Facebook dapat membuat avatar mereka sendiri dengan pelbagai pilihan sesuai dengan kehendak mereka.

Sekarang, kerana kemungkinan besar sekarang ini ada banyak orang yang tidak tahu membuat avatar di Facebook, jadi dalam artikel ini saya akan memberikan tutorial tentang cara membuat avatar Facebook.

Namun, sebelum memasuki bahagian tutorial tentang cara membuat avatar Facebook, tidak ada salahnya untuk membincangkan secara ringkas apa itu avatar Facebook.

Apa itu Avatar Facebook?

Dalam sistem pengkomputeran, avatar adalah perwakilan pengguna komputer yang menggambarkan dirinya atau egonya. Istilah "avatar" juga boleh didefinisikan sebagai keperibadian seseorang yang dikaitkan dengan nama skrin ( nama skrin ) di komputer.

Pada masa ini, Facebook telah menerapkan fitur baru di mana pengguna dapat membuat avatar mereka sendiri mengikut inspirasi mereka. Sama seperti fungsi teknologi baru yang lain, avatar yang diperibadikan telah menjadi trend.

Dengan avatar Facebook ini, pengguna Facebook dapat menggunakannya untuk pelbagai perkara, seperti;

  • Buat catatan status atau cerita dengan avatar bergerak.
  • Hantar avatar melalui messenger.
  • Sebagai pelekat komen Facebok.

Cara membuat avatar Facebook

Sekiranya anda belum mempunyai avatar khas di Facebok dan ingin memilikinya, anda hanya perlu mengikuti tutorial langkah demi langkah tentang cara membuat avatar Facebook berikut:

1. Langkah 1, buka Aplikasi Facebook pada telefon pintar anda (Android atau iOS).

2. Langkah 2, setelah memasuki aplikasi Facebook, ketuk tiga garis mendatar di sebelah kanan layar (bahagian peranti Android ini berada di kanan atas).

3. Langkah 3, anda akan diarahkan ke halaman menu. Kemudian tatal ke bawah, dan ketuk menu "Lihat Lagi".

Cara Membuat Avatar Facebook

4. Langkah 4, anda akan melihat ciri tersembunyi Facebook, iaitu Avatar. Ketik Avatar untuk meneruskan.

SANGAT! Pastikan aplikasi Facebook anda telah dikemas kini.

Catatan : Semasa artikel ini dibuat, ciri Avatar belum tersedia untuk semua orang. Sekiranya anda tidak dapat menemui pautan "Avatar", itu bermakna akaun anda belum memilikinya. Walau bagaimanapun, ciri ini akan segera ditambahkan ke semua akaun Facebook dalam masa terdekat.

Cara Membuat Avatar Facebook

5. Langkah 5, Ketuk "Seterusnya", kemudian ketuk "Bermula"

6. Langkah 6, anda akan dibawa ke awal proses pembuatan avatar. Proses ini dimulakan dengan memilih warna kulit. Pilih warna yang sesuai dengan anda, kemudian ketuk "Seterusnya".

7. Langkah 7, proses utama membuat avatar bermula di sini. Anda boleh memilih gaya, warna rambut, bentuk badan, perincian wajah, pakaian, aksesori, dan lain-lain.

Jadikan avatar yang serupa dengan anda. Setelah selesai, ketik tanda semak di kanan atas untuk menyimpan.

Avatar Facebook

8. Langkah 8, sehingga di sini anda dapat melihat avatar yang sudah siap digunakan. Avatar kemudiannya boleh digunakan sebagai gambar profil. Kemudian, ketik "Seterusnya"

Avatar Facebook

9. Langkah 9, ketik "Selesai"

Tahniah! Anda berjaya membuat avatar Facebook anda sendiri. Seterusnya, anda akan diberi 3 pilihan:

  • Anak panah di kanan atas skrin untuk berkongsi avatar yang baru dibuat atau menjadikannya gambar profil.
  • Ikon pelekat menunjukkan avatar yang tersedia untuk anda.
  • Ikon pensil membolehkan anda membuat perubahan pada avatar yang dibuat, jadi anda tidak perlu membuatnya dari awal lagi.

Dari avatar yang dibuat, anda dapat melihat pelekat yang tersedia untuk digunakan pada peranti (Android, iOS, PC, dan Mac) tempat akaun Facebook anda digunakan.

Sekarang anda tahu bagaimana membuat avatar Facebook dan bagaimana menggunakannya. Anda juga boleh berkongsi maklumat ini dengan ahli keluarga dan rakan anda untuk menggunakannya.

Berseronok!

Baca juga: Cara Siaran Langsung di FB Melalui Android dan PC

Artikel Berkaitan