Apa itu Permulaan: Pemahaman, dan Perkembangan Perniagaan Permulaan di Dunia

Memahami Permulaan Adalah

Memahami Permulaan Adalah

Sebenarnya, apa itu Permulaan? Mungkin masih ramai orang yang tidak memahami istilah ini. Perkataan Startup itu sendiri adalah penyerapan bahasa Inggeris yang bermaksud tindakan atau proses memulakan organisasi atau usaha perniagaan baru.

Menurut Wikipedia, makna permulaan adalah merujuk kepada syarikat yang sudah lama tidak beroperasi. Syarikat-syarikat ini kebanyakannya merupakan syarikat yang baru ditubuhkan dan sedang dalam fasa pengembangan dan penyelidikan untuk mencari pasaran yang tepat.

Memahami permulaan di atas mungkin lebih bersifat terminologi, tetapi pada pendapat saya akan lebih mudah jika istilah Startup ditakrifkan sebagai startup atau syarikat baru yang sedang dibangunkan.

Mula berkembang pada akhir 90-an hingga tahun 2000, sebenarnya istilah Startup sangat ' dikawan ' dengan segala sesuatu yang berbau teknologi, laman web, aplikasi, internet dan yang berkaitan dengan domain tersebut.

Mengapa ia berlaku?

Sejarah Ringkas Perniagaan Permulaan

Melihat ke belakang, ternyata penggunaan istilah startup dalam hal-hal yang berkaitan dengan teknologi, laman web, internet, dan lain-lain, berlaku kerana istilah Startup itu sendiri mula popular di peringkat antarabangsa semasa dot-com buble.

Lalu apa lagi yang buble dot-com? The dot-com buble fenomena adalah apabila dalam tempoh itu (1998-2000) banyak syarikat dot-com telah ditubuhkan pada masa yang sama. Pada masa itu syarikat itu secara intensif membuka laman web peribadinya.

Semakin ramai yang mengenali internet sebagai bidang baru untuk memulakan perniagaan. Dan pada masa itu, Startup dilahirkan dan dikembangkan.

Namun, menurut Ronald Widha dari TemanMacet.com, Startup bukan hanya sebuah syarikat baru yang bersentuhan dengan teknologi, ruang siber, aplikasi atau produk tetapi juga mengenai perkhidmatan dan pergerakan ekonomi akar umbi yang dapat berdikari tanpa bantuan syarikat yang lebih besar dan mapan .

Setelah berpusing-pusing mencari maklumat mengenai Startup melalui bantuan mbah Google, ada maklumat mengenai ciri-ciri syarikat dapat diklasifikasikan sebagai stratup.

Beberapa ciri syarikat permulaan termasuk:

 • Umur syarikat kurang dari 3 tahun.
 • Bilangan pekerja kurang daripada 20 orang.
 • Pendapatan kurang dari $ 100,000 / tahun.
 • Masih dalam peringkat perkembangan.
 • Secara amnya beroperasi dalam bidang teknologi.
 • Produk yang dibuat dalam bentuk aplikasi dalam bentuk digital.
 • Biasanya beroperasi melalui laman web.

Dari ciri-ciri ini, nampaknya stratup lebih cenderung kepada syarikat yang terlibat dalam teknologi dan web. Faktanya seperti itu, sekarang perkembangan syarikat yang biasa dilabel Stratup adalah syarikat yang berurusan dengan bidang teknologi dan dalam talian.

Pembangunan Perniagaan Permulaan di Dunia

Perkembangan perniagaan Permulaan di Dunia boleh dikatakan cukup pesat dan memberangsangkan. Setiap tahun, setiap bulan malah banyak pengasas (pemilik) Permulaan muncul.

Menurut dailysocial.net, pada masa ini terdapat sekurang-kurangnya lebih dari 1500 syarikat permulaan tempatan di Dunia. Potensi pengguna internet Dunia yang meningkat dari tahun ke tahun pastinya merupakan tanah lembap untuk mendirikan sebuah syarikat permulaan.

Berdasarkan beberapa kajian, pada tahun 2013 saja dianggarkan pengguna internet di Dunia telah mencapai 70 juta orang. Dan berdasarkan data yang dikeluarkan oleh APJII (Persatuan Penyedia Perkhidmatan Internet Sedunia) pada tahun 2017, pengguna internet di Dunia telah mencapai 143.26 juta orang.

Berikutan infografik,

Data Pengguna Internet 2017 melalui APJII 1 dari 7

Dari data pertumbuhan pengguna internet, kita dapat membayangkan berapa banyak pengguna internet dalam beberapa tahun ke depan.

Di samping itu, peningkatan daya beli rakyat seiring dengan peningkatan pendapatan per kapita rakyat negara ini juga mempengaruhi perkembangan industri digital.

Menurut Rama Mamuaya, CEO Dailysocial.net, Startup in World diklasifikasikan kepada tiga kumpulan iaitu;

 1. Permulaan pencipta permainan
 2. Permulaan aplikasi pendidikan
 3. Permulaan perdagangan seperti e-dagang dan portal maklumat.

Menurutnya permainan Permulaan dan aplikasi pendidikan mempunyai potensi dan pasaran terbuka di Dunia. Ini kerana proses membuat permainan dan aplikasi pendidikan agak mudah.

Dengan perkembangan media sosial dan telefon pintar, pasaran permainan mudah alih dan permainan sosial semakin besar. Sementara itu, untuk aplikasi atau laman web yang terlibat dalam e-dagang dan maklumat, Rama menilai cabaran e-dagang di Dunia masih cukup besar kerana kurangnya penggunaan kad kredit.

Walaupun permulaan dalam bidang maklumat atau berita mengenai pelbagai tema, perkembangannya lebih pesat.

Di Dunia itu sendiri sudah ada banyak komuniti pengasas Permulaan, termasuk;

 1. Lembah Digital Bandung (bandungdigitalvalley.com)
 2. Lembah Digital Jogja (jogjadigitalvalley.com)
 3. Ikitas (www.ikitas.com) Inkubator Perniagaan di Semarang
 4. Stasion (stasion.org) tempat untuk pemula tempatan Malang
 5. dan banyak lagi

Kewujudan komuniti ini tentunya akan memudahkan para pengasas untuk saling berkongsi, membimbing dan juga untuk menarik minat pelabur. Para pengasas juga boleh menyertai pertandingan yang diadakan oleh beberapa syarikat seperti Telkom untuk menjadi pelabur mereka.

Perkara yang paling penting untuk menubuhkan Startup adalah pasukan yang mantap, kerana dengan pasukan yang mantap dapat mengemukakan idea baru yang kreatif dan inovatif. Dengan idea dan pelaksanaan yang tepat, tentunya para pengasas tidak akan menghadapi masalah menarik minat orang ramai atau mencari pelabur.

Dalam wawancara yang dilakukan oleh wartawan Warta Ekonomi kepada Molly Nagler (Startup Mentor di Silicon Valley), Molly mengatakan bahawa hampir semua Startup gagal, tetapi kegagalan itu tidak boleh dilihat sebagai negatif kerana masih banyak aspek positif di dalamnya.

Maksudnya adalah bahawa jika permulaan permulaan gagal semasa pelaksanaan, dia berpeluang mempelajari sesuatu pengetahuan baru dan baru, seperti konsep percubaan dan kesalahan secara umum.

Permulaan tempatan yang kini berjaya mencetak di ruang siber, misalnya; Kaskus, Tokopedia, Gojek, dan banyak lagi. Semoga Startup World tempatan dapat terus berkembang dan berkembang sehingga dapat menjangkau pengguna internet antarabangsa seperti Facebook, Twitter, dan lain-lain. Hajat :)

Baca juga: Kejayaan Permulaan Dimulakan dengan Kerjasama 3 Pihak Utama Ini

Sebagai penutup, berikut adalah wawancara video ringkas dengan Ketua Pegawai Eksekutif Urbanesia mengenai perkembangan Permulaannya di Dunia.

Artikel Berkaitan